Skvělý zdroj draslíku, vlákniny, vápníku, bohatá na vitaminy. Je nasládlá, avšak přesto potřebuje pro svou úpravu cukr a tepelné zpracování, aby se z ní získala jedinečná, hořkosladká chuť.
Bohatá na vitamin C, minerální látky, dostupná i v zimním období - to je ona, "rychlená rebarbora". O co že se jedná? Jde o zeleninu, která je unikátní svým pěstovnáním. Pěstuje se v drsných skotských podmínkách. Dva roky je vystavování slunci, mrazu na polích. V listopadu je pak přemístěna do vyhřívaných hal, kde se pěstuje v telpe v naprosté tmě. Proč tomu tak je? V takto uměle vytvořeném prostředí dochází k urychlení jejího růstu. Z kořenů plných sacharidů se začne uvolňovat do stonků fruktóza - rostlinka se ze sebe snaží vydat co nejvíce energie určené pro její růst. Sklizeň probíhá od konce března, při svíčkách - aby nedošlo k narušení dalšího růstu. Výsledkem jsou mimořádně křehké stonky rebarbory s jemnou chutí, která je mnohem sladší, než jsem zvyklí u klasické rebarobory.
Zajímavost: Britové jsou na tuto zeleninu moc pyšní. Může za to i fakt, že pomohla zachránit poválečnou generaci. Lidé si uvědomovali důležitost vitaminů a minerálů a tak dopřávali rychlenou rebarboru především dětem.
Zajímavý je také samotný objev způsobu pěstovnání. V Británii vyrostly první růžové stonky někdy na začátku 19. století poté, co na staveništi někdo náhodně přikryl rostlinu rebarbory kbelíkem. Po několika měsících pak objevil nádherné, růžové, křehké stonky.
Připravte si rebarborový džem se zázvorem
Budete potřebovat:
Postup přípravy:
1) Nejprve asi oloupeme letní druh rebarbory, rychlená rebarbora se neloupe. Poté ji nakrájíme na malé kousky (asi 2 cm dlouhé). Nakrájené kousky dáme do misky a posypeme želírovacím cukrem, přidáme šťávu z citrónu a pomeranče a nastrouhanou citrónovou kůru. Oloupeme si zázvor a nstrouháme jej na rebarboru.
2) Směs opatrně promícháme, zakryjeme fólií a necháme uležet zhruba 2 - 3 hodiny. Občas protřepeme a promícháme.
3) Do velkého kastrolu přesypeme směs rebarbory a cukru a přivedeme k varu - na velmi mírném plameni za občasného míchání povaříme zhruba 8 - 10 minut.
4) Na předem vychlazeném talířku vyzkoušíme, zda džem tuhne. Pokud ne, ještě chvíli jej povaříme.
5) Necháme asi 15 minut stát a pak džem plníme do sterilizovaných slenic. Pečlivě uzavřeme.
Foto zdroj: http://www.tastejourney.cz/2014/03/zimni-zazrak-anglicka-rychlena-rebarbora/