Nedávno jsem narazila v obchodě na něco, čemu přezdívám "zelené zlato". Jedná se o japonskou specialitu vhodnou jak pro milovníky čajů, rituálů nebo třeba zdravého životního stylu. Matcha tee je velice podobná zelenému čaji, liší se však způsobem pěstování a tím získává svoji jedinečnost a zesílené účinky zeleného čaje. Možností přípravy má spousty. Já se ale zaměřím na tu základní - čajovou :)
Jak se liší od zeleného čaje?
Matcha tee je stejně jako zelený čaj vyráběn z čajovníku čínského. Liší se však způsobem pěstování. Čajové keře určené pro výrobu "matcha tee" jsou v posledních týdnech pěstování zastiňovány. Při tomto procesu dochází v listech k intenzivnější produkci chlorofylu. Vzniká tím mnohem větší koncetrace antioxidantů a typická, výrazná, zelená barva.
Původ
Matcha tee pochází původně z Číny. Na konci 12. století se díky japonskému mnichovi dostala na Japonské ostrovy. Zde se postupem času stala jedním z nejvíce ceněných čajů vůbec a její příprava byla dotažena do nejmenších detailů. Oproti běžnému louhování se u matchy používá bambusová metlička zvaná "chasen". Umožňuje prášek vyšlehat tak, aby se čaj dokonale rozpustil.
Zdravotní účinky
Jak čaj připravit?
Na přípravu čaje budete potřebovat 2 gramy čaje matcha, které zalejete vodou (100 ml). Vodu nejprve převařte a poté nechte zchladnout na zhruba 75°C. Poté čaj našlehejte metličkou dokud nezhoustne. Při přípravě nepoužívejte nic kovového, čaj by ztratil své účinky.
Tip: matcha tee můžete přidat také do zákusků (muffinů, sýrových dortů, zmrzlin apod.) Mezi mé oblíbené recepty však patří "latte matcha". Přípravu tohoto nápoje si nechám na další článek :)
Zdroj: https://sjidelnicek.cz/potravina/matcha/
Foto zdroj: https://www.google.cz/searchq=matcha+tee&safe=active&biw=1920&bih=911&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj38cWmw9rOAhWLI8AKHRFRCyMQ_AUIBigB#imgrc=SjIJ1_3mvCEDIM%3A