Tak jako tibetská houba mají tibetské krystaly původ na Kavkazu. Produktem těchto krystalů je perlivý, vodní kefír, který příjemně osvěží a zároveň prospěje vašemu zdraví.
Tibetský krystaly jsou živá zrnka, která rostou a množí se. Ke svému životu potřebují vodu, cukr a sušené (nesířené) ovoce např. švestky, meruňky, fíky nebo rozinky. Zásadou je, že krystaly nesmí přijít do kontaktu s kovem a chlorovanou vodou. Ovoce nesmí být sířené.
Jak si připravit vodní kefír?
Voda se slévá co 48 hodin. Po 24 hodinách mívá projímavé účinky. Pije se 1 - 1,5 l denně. Začínejte pít 0,2 l denně, aby si tělo zvyklo. Na 1/2 hrnku krystalů budete potřebovat 2,5 l vody ve které je rozpuštěných 7 lžic krystalového cukru. Vodu nejprve převařte a nechte odstát. Vodu můžete použít i vlažnou. Platí, že pokud se nespálíte vy, neuškodí ani krystalkám. Dále přidáme zhruba 20 nesířených rozinek nebo 3 - 4 švestky, fíky či meruňky. Krystaly se rychle množí, za týden až o 100 %, proto je nezapomínejte každý týden převážit a přizpůsobit jim množství vody, cukru a ovoce. Krystaly uchovávejte ve skleněné nádobě a přikryjte víčkem, nechte působit 48 h při pokojové teplotě.
Po dvou dnech sceďte přes sítko, krystaly i s ovocem vraťte do sklenice a znovu zalijte cukrovou vodou. Cukru musí být rozpuštěný. Ovoce vyměňujte 1 x týdně. Jednou týdně propláchněte také krystalky.
Tip: Krystalům prospívá balená voda - nejlépe neperlivá magnezia. Množí se rychleji při použití třtinového cukru. Pro svěžejší chuť je možné použít plátky citronu.
Jak krystaly uchovat
V případě, že si chcete dát od nápoje pauzu, uchovejte krystaly v lednici v hodně oslazené vodě (zhruba 0,5 l vody a 100 g curku). Nálev měňte po 14 dnech.
Jak krystaly prospívají?
Zdroj foto:http://www.podomacku.net/probiotika/tibi