O co se jedná a jak může našemu tělu pomoct?
Tibetská houba pochází jednak z Kavkazu a taky tibetského opatství. Je tvořená kombinací bakterií a kvasinek v bilkovinách, tucích a cukrech. Jakmile se houba zaleje mlékem, nastane (působením mnoha druhů bakterií a kvasinek) kvasný proces. Díky tomuto procesu vzniká mírně perlivý, kyselý, lahodný nápoj, který má blahodárné účinky na naše zdraví.
Jak působí na naše tělo?
Jak nápoj užívat a jak se o houbu starat?
Kefír se pije každý den, jak je komu příjemné. Ideální je vypít skleničku ráno na lačno a nebo večer těsně před spaním. První 4 dny je dobré pít menší dávky (1,5 dcl), aby si tělo zvyklo. Větší dávka hned na začátku může způsobit zácpu, nebo průjem.
Když s houbou začínáte, bude vám stačit 1 PL tibetské kefírové houby zalitá 1/4l mléka. Houba se postupně bude množit, pak je třeba množství mléka zvyšovat. Houba pracuje rychleji v teple (při teplotě 24-25st.) Nejprve ji přeceďte přes plastové sítko (nesmí přijít do kontaktu s kovem!!!). Zalejte mlékem (můžete i nízkotučným). Množství mléka si určíte časem sami. Pokud se vám bude zdát kefír příliš kyselý, znamená to, že musíte příště houbu zalít více. Skleničku poté přikryjte víčkem a nechte pracovat 24 hodin, až vám kefír zhoustene. Vhodné je 1 - 2x denně houbu v mléce promíchat. Po 24 hodinách obsah promíchejte, přeceďte a houbičku vraťte zpět do sklenky a zalejte novým mlékem.
Pokud houbu nevyužíváte, můžete ji uskladnit v lednici v uzavřené sklenici. Musí být celý ponořená do mléka. Po dvou dnech jen vyměníte mléko. Čím více mléka dáte, tím méně se musíte starat.
Foto zddroj: http://gender.cz/zazrak-jmenem-tibetska-houba-a-navod-na-elixir-mladi/2412