Je začátek března, venku napadla nová kupa sněhu, ale vaše tělo už pomalu začíná cítit, že je něco jinak. Dává to najevo nejrůznějšími způsoby, těm oslabeným např. nemocí, těm šťastnějším nutkavou potřebou své tělo očistit a zásobovat novou energií :) Jelikož i já na sobě pociťuju potřebu jarní "očisty", mé tělo si říká o odlehčení stravy, rozhodla jsem se pro sebe něco udělat. První úspěch se mi povedl včera, kdy jsem očistila starý odšťavňovač. Hned poté jsem se pustila do "práce". Odšťavila jsem si první, základní ovocno-zeleninovou šťávu. Kombinaci ovoce a zeleniny jsem pro začátek zvolila jednoduchou, neboť jsem zastánkyní názoru, že člověk by měl konzumovat především to, co mu roste před nosem (tedy co je typické pro mě jako středoevropana).
Štáva z mrkve, řepy, jablek a zázvoru
Ingredience:
Postup přípravy:
Jablko, mrkev, řepu, zázvor očistíme - zeleninu oškrábeme, vše omyjeme a postupně odšťavíme.
Jak vidíte, nic složitého, zabere to zhruba 10 minut a můžu vám zaručit, že chuti takto zkombinované šťávy se žádný kupovaný koncentrát (slibující 100 % podíl ovoce) nevyrovná. Takto připravenou šťávu je ideální vypít ihned, nejlépe ráno. Pokud však tuto možnost nemáte, šťáva vám v pohodě vydrží další dva dny v lednici.
Čím své tělo zásobíte:
1) mrkev - posílená imunita
Obsahuje betakaroten ze kterého tělo syntetizuje vitamin A, ten hraje stěžejní roli při funkci imunitního systému. Je bohatá na množství selenu - posiluje nervovou soustavu. Působí jako prevence před nemocemi kloubů, močových kamenů, pomáhá při léčbě následků infarktu myokrardu.
2) červená řepa - všelék
Obsahuje důležité minerální látky, draslík, hořčík, železo, jód, mangan, zinek, má vysoký obsah vitaminů C a E. Podporuje kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém, posiluje činnost žaludku, pomáhá při rekonvalescenci při borelióze, dodává lesk pleti, pružnost nehtům, vlasům. Pomáhá při ateroskleróze, zbavuje střeva jedovatých látek.
3) Jablka - elixír mládí
Jablka bychom neměli zbavovat slupky, ta totiž obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Draslík zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů. Fosfor působí na mozkové buňky, zlepšuje paměť. Pravidelná konzumace snižuje tvorbu kyseliny močové - výborné při léčbě revmatismu a dny. Vysoký obsah pektinu pomáhá na sebe vázat přebytečné tekutiny a toxické látky - povzbuzuje činnost střev, snižuje hladinu cholesterolu. Vitaminy E, C, A ochraňují srdce a tepny.
4) Zázvor - prohřeje a posilní
Má v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Má pozitivní účinky na trávicí trakt - potlačuje pálení žáhy, nadýmání, podporuje trávení. Používá se jako prevence proti chřipce, rýmě, pomáhá při nevolnosti a migréně. Působí na posílení imunity, snižuje cholesterol, prohřívá celé tělo, zmírňuje nevolnost např. při cestování, nebo v těhotenství.
Účinků této obyčejné, běžně dostupné zeleniny a ovoce je bezesporu daleko více. Do totoho článku jsem zahrnula ty z mého pohledu nejpodstatnější.
Tak co? Ještě se vám zdá po přečtení těch 10 minut strávených nad přípravou jako ztráta času? :) To já už se nemůžu dočkat na další zeleninové a ovocné kombinace.