Patříte mezi milovníky kávy? Těšíte se, že si ji vychutnáte minimálně jednou denně v atmosféře, kde je vám fajn? Je to pro vás rituál, který vám jako zázrakem vykouzlí klid na duši? Ať už jste milovníky cappuccina, nebo espressa mohlo by vás zajímat, jaké by měla mít vámi zvolená káva složení a postup přípravy. Následující článek vám dá podrobný návod, abyste si i doma zvládli udělat svou oblíbenou pochutinu tak, jak si zasloužíte - kvalitně a s tou nejlepší chutí! V seriálu, který bude věnován kávě se nejprve zaměřím na kávu nejoblíbenější.
Espresso
V ČR trpíme zlozvykem, že si rádi návody na přípravu přejímáme a měníme podle svého. Určitě jste se již setkali s tím, že jste si šli sednout do náhodně vybrané kavárny, např. ve městě, kde to moc neznáte. Jelikož váš vlak jel až za hodinu, chtěli jste si zkrátit čas svou oblíbenou kávou. Po objednání vám byl ale naservírován jakýsi odvar, který se měl tvářit jako na vůni, oleje a aroma bohaté espresso. Zklamaní jste šálek obrátili do sebe a bez sebemenšího požitku z vůně, připomínající čokoládu, ovoce, nebo květiny, bez pěny, která by vypovídala o procesu pražení kávy nasedáte na vlak zapřisáhlí, že za nic podobného své peníze už vícekrát nevyhodíte! Pro rozšíření vašich znalostí teď uvedu několik základních principů přípravy nefalšovaného espressa.
Parametry, které se při přípravě musí dodržet:
1) 7 g umleté kávy
2) 25 - 35 ml
3) doba extrakce 20 - 30 vteřin
4) děláno pod tlakem v kávovaru o velikosti 9 barů
5) teplota vody v kávovaru 80 stupňů
6) servírování při teplotě 65 stupňů
Důležitý je také výběr správného šálku. Espresso musí být připravené do porcelánových, předem nahřátých šálků. Také jejich tvar je důležitý, protože má vliv na aroma kávy. Ideální je šálek, který je uvnitř oblý a kónický (kuželovitý) o šířce alespoň 5 mm. Musí mít obsah 50 - 75 ml.
Dobře připravené espresso poznáte tak, že má na povrchu několik mm vysokou pěnu s oříškovo čokoládovým odleskem. Pěna by měla být hladká, bez bubinek a po rozhrnutí lžičkou by se měla vracet zpět.
Na závěr bych chtěla dodat, že tento kávový nápoj je původem z Itálie. V ČR jsme si z pravého italského espressa dokázali udělat více variant. Pravý italský nápoj tak označujeme jako espresso picolo - tento název v jiných zemích neexistuje. Za tradiční považujeme espresso americano - to je espresso dopněné horkou vodou pro zvýšení objemu v poměru 1:5. Horkou vodu si může zákazník dolít dle vlastní chuti sám a nebo se voda naleje před extrakcí espressa, tento způsob je označován jako "long black".
Zajímavost: označení "espresso americano" je spojeno s legendou, která praví, že za druhé světové války americkým vojákům nechutnalo espresso klasické, kvůli jeho hořké chuti. Ředili si ho proto horkou vodou.
Doufám, že jste si udělali jasno. Při objednávkách espressa už budete vědět, co očekávat a po baristech budete chtít kvalitní nápoj založený na tradici. Nezapomeňte ani na správnou výslovnost. "espresso", zkráceně preso, nemá odlišnou výslovnost. Není to "expreso" to nejlepší má totiž před sebou - jeho děj začíná až s prvním vaším požitkem.