V dnešním receptu nabízím zdravou alternativu všem, kteří rádi mlsají. Sušenky jsou výborné, bez bílého cukru a přidaných látek. Jejich příprava vám zabere chviličku a jako odpolední svačinka s přehledem zasytí 4člennou rodinu.
V krátkosti Vám představím výživové přednosti hlavních surovin tohoto receptu.
Třtinový cukr:
Vyrábí se z cukrové třtiny. Má zlatavou až čokoládovou barvu. Odstín zbarvení se odvíjí od množství melasy, která při zpracování třtiny na cukr zůstává jako odpad. Platí tedy, že čím je cukr tmavší, tím více je bohatý např. na obsah vápníku, hořčíku, draslíku, železa nebo vitaminy skupiny B. I s jeho konzumací bychom to ale neměli přehánět neboť neplatí, že by se po něm (stejně jako po cukru bílém) netloustlo.
Ovesné vločky:
Jsou vynikajícím zdrojem energie. Především kulturisté dobře znají jejich přednosti a výživovou hodnotu. Jsou tvořeny ze 66 % sacharidy, obsahují také 16 % bílkovin, 7 % tuku a zhruba 11 % vlákniny. Jsou zdrojem vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a pantothenové. Vločky také obsahují vysoký podíl železa, dále pak vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měd a mangan. Jejich konzumace Vám pomůže např. při odbourávání cholesterolu z těla nebo při poruchách trávení.
V neposlední řadě Mrkev:
Jeji konzumace je doporučovaná především v zimním období pro její vysoký obsah vitaminu A. Mrkev nám pomáha snižovat cholesterol, díky ní můžeme předcházet kožním problémům a zácpě. Je vynikající potravinou při zotavování nebo pocitu vyčerpanosti. Kromě vitaminu A obsahuje také vitamin C, B, betakaroten, železo, vápník, draslík, sodík.
Budete potřebovat:
Postup přípravy:
1) Všechny suroviny smícháme a zpracujeme do mazlavé hmoty. Předehřejeme troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem.
2) Ze směsi tvarujeme sušenky dle požadované velikosti. Rozmístíme na plech zhruba 5 cm od sebe - nezapomeňte, že při pečení sušenky zvětší svůj objem.
3) Pečeme zhruba 15 min do doby, než sušenky zezlátnou. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Tip: do směsi můžete přidat i jiné druhy sušeného ovoce (kromě rozinek). Já přidávám např. sušený ananas nebo kandovanou citronovou kůru - pro ještě větší zdůraznění chuti sušenek :)