Mrkvovo-batátová polévka se zázvorem - zaručeně zahřeje! :) 

Všehochuť » Recepty » Mrkvovo-batátová polévka se zázvorem - zaručeně zahřeje! :) 

12.2.2017, Admin

Dnešní recept je ideální do zimních měsíců. Protože je venku velká zima, rozhodla jsem se inspirovat a vyzkoušet velice zdravou polévku z mrkve, batátů a zázvoru. Tato polévka Vám dodá nejen potřebné vitamíny, ale zároveň Vás příjemně zahřeje. 
Něco málo o hlavních surovinách:
Mrkev: 
Jeji konzumace je doporučovaná především v zimním období pro její vysoký obsah vitaminu A. Mrkev nám pomáha snižovat cholesterol, díky ní můžeme předcházet kožním problémům a zácpě. Je vynikající potravinou při zotavování nebo pocitu vyčerpanosti. Kromě vitaminu A obsahuje také vitamin C, B, betakaroten, železo, vápník, draslík, sodík. 
Batát:
Stejně jako mrkev také batát obsahuje betakaroten. Ten působí proti vzniku rakoviny - antioxidant. V batátu je betakarotenu velké množství. 1 ks dodá tělu 180 % denní dávky. Kromě toho 1 ks dokáže pokrýt denní dávku vitaminu A, částečně i vitaminu C, B5 a B6. Najdeme v něm také vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor a mangan. 
Zázvor:
Účinky zázvor jsou známé již od starověku. Obsahuje esenciální oleje. Kromě nich pak celou řadu vitamínů A, B1, B2, C, E. Stejně tak je bohatý na esenciální látky - sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Zázvor má pozitivní účinky např. na trávicí trakt - podporuje trávení, potlačuje pálení žáhy a nadýmání. Používá se jako prevence proti chřipce. Působí proti nevolnosti a migréně. 

Budete potřebovat: 

  • 1 větší cibuli
  • 1 větší batát
  • 750 g mrkve
  • zázvor (dle vlastní chuti)
  • 1 kelímek smetany (12%)
  • sůl
  • pepř
  • koriandr

Postup přípravy:
1) Cibuli pokrájíme nadrobno - vložíme do většího hrnce a restujeme na oleji, až zesklovatí. Poté přidáme na stejné kousky nakrájenou zeleninu. Osolíme, opepříme, přidáme zázvor - dle vlastní chuti. Já strouhám zhruba 5 cm kousek. 

2) Zamícháme a zalejeme zeleninovým vývarem - těsně nad zeleninu. Na mírném plameni vaříme do změknutí zeleniny. 

3) Uvařenou zeleninu scedíme (vývar si ponecháme). Rozmixujeme ji společně se zeleninou a smetanou dohladka v mixéru. Postupně přidáváme vývar - do vytvoření konzistence, kterou si přejeme mít. 

4) Polévku dochutíme, opět prohřejeme v hrnci na mírném plameni. Přidáme sušený, nebo čerstvý koriandr a podáváme.

Tip: do polévky přidávám krutóny, podtrhnou jemnou a zároveň výraznou chuť polévky. 

Dobrou chuť! :)

Foto zdroj:http://korenizivota.cz/thajska-batatova-polevka-s-cervenou-cockou/

Komentáře

Antispamová ochrana: Je-li dnes středa, co bude zítra?

Webové stránky zdarma