Halloweenský koláč 

Všehochuť » Recepty » Halloweenský koláč 

30.10.2016, Admin

Halloween, svátek, který vyvolává v lidech v ČR růrnorodé reakce. Někteří jej zavrhují, vidí v něm jen bezduchou (z USA) pocházející oslavu . Já v něm shledávám příležitost ke tvoření a především jsem si vědoma i historické souvislosti, protože právě Halloween (slavený 31. října) se vyvinul z křesťanského svátku Všech svatých (slaveným o den později)  a co je ještě zajímavější, byl rozvinut v Irsku a až v 19. stol. byl vystěhovalci přenesen do USA. 
Dnešní svátek mi byl inspirací k vytvoření dýňového (Halloweenského) koláče, který snad potěší i odpůrce svátku už jen samotnou chutí. 

Na těsto budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • kůru z 1/2 citronu
  • špetku soli

Náplň:

  • 1 menší dýni hokaido (lze použít 1/4 špagetové nebo máslové dýně)
  • 2 vejce
  • 5 lžic medu
  • 2 lžíce kysané smetany
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup přípravy:
1) Suroviny na těsto důkladně propracujeme. Těsto poté necháme odpočinout v lednici.

2) Dýni pokrájíme na kostičky, povaříme (zhruba 20 minut). Přebytečnou vodu slijeme. Dýni rozmixujeme do hladka a necháme vychladnout.

3) Do zchladlého pyré přidáme citronovou šťávu, med a zakysanou smetanu.

4) Nakonec důkladně zašleháme vejce.

5) Koláčovou formu důkladně vymažeme máslem. Na dno formy upěchujeme těsto, které na několika místech propíchneme vidličkou. 

6) Těsto zalijeme dýňovým pyré a pečeme v předehřáté troubě na 180°C  zhruba 40 - 50 minut (náplň musí být lehce ztuhlá, zežloutlá a po okrajích nazlátlá). 

7) Po zchladnutí ozdobíme strouhanou čokoládou/kakaem a zakysanou smetanou. 

Dobrou chuť! 

Komentáře

Antispamová ochrana: Napište číslo 100 slovem

Webové stránky zdarma