Halloween, svátek, který vyvolává v lidech v ČR růrnorodé reakce. Někteří jej zavrhují, vidí v něm jen bezduchou (z USA) pocházející oslavu . Já v něm shledávám příležitost ke tvoření a především jsem si vědoma i historické souvislosti, protože právě Halloween (slavený 31. října) se vyvinul z křesťanského svátku Všech svatých (slaveným o den později) a co je ještě zajímavější, byl rozvinut v Irsku a až v 19. stol. byl vystěhovalci přenesen do USA.
Dnešní svátek mi byl inspirací k vytvoření dýňového (Halloweenského) koláče, který snad potěší i odpůrce svátku už jen samotnou chutí.
Na těsto budete potřebovat:
Náplň:
Postup přípravy:
1) Suroviny na těsto důkladně propracujeme. Těsto poté necháme odpočinout v lednici.
2) Dýni pokrájíme na kostičky, povaříme (zhruba 20 minut). Přebytečnou vodu slijeme. Dýni rozmixujeme do hladka a necháme vychladnout.
3) Do zchladlého pyré přidáme citronovou šťávu, med a zakysanou smetanu.
4) Nakonec důkladně zašleháme vejce.
5) Koláčovou formu důkladně vymažeme máslem. Na dno formy upěchujeme těsto, které na několika místech propíchneme vidličkou.
6) Těsto zalijeme dýňovým pyré a pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 40 - 50 minut (náplň musí být lehce ztuhlá, zežloutlá a po okrajích nazlátlá).
7) Po zchladnutí ozdobíme strouhanou čokoládou/kakaem a zakysanou smetanou.
Dobrou chuť!