Polentové hranolky

Všehochuť » Recepty » Polentové hranolky

5.3.2016, Admin
Ingredience: 
  • 1,5 l vody
  • 400 g polenty
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 100 g másla
  • čerstvě mletý pepř
  • olej na vymazání plechu

Postup přípravy:

1) Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a za stálého míchání rovnoměrně vsypáváme polentu. Na mírném stupni vaříme 5 minut dokud směs nezhoustne a nezačne se odlepovat od stěn hrnce. 

2) Odstavíme z plotny, vmícháme máslo a sýr a poté vyklopíme na plech, který vymažeme olejem. Uhladíme a necháme alespoň 30 minut chladnout.

3) Troubu předehřejeme na 160 °C. Odpočinutou polentu nakrájíme na obdélníky a posléze pečeme hranolky v předehřáté troubě 40 - 50 minut dozlatova. Občas obrátíme.

Co je to polenta?
Polenta nebo-li kaše z kukuřičné mouky je oblíbená převážně v jižní části Evropy. Dodnes se jí říká "jídlo chudých", protože mouka je dostupná, levná a nasytí i početné rodiny. 
Poletna má podobné využití jako naše bramborová kaše je však hustější a sytější. Důležité je ji dobře ochutit. K tomu se používá např. čili, olivy, kozí sýr, nebo gorgonzola. 
Mouka je bohatá na sacharidy, bílkoviny, vitamíny skupiny B, které podporují správnou funkci metabolismu, nervovou a mozkovou činnost. Obsahuje vápník, draslík, železo, fosfor.

Foto: http://papajacrazyloved.blogspot.cz/2014/07/jak-se-u-nas-dela-steak-party.html

 

Komentáře

Antispamová ochrana: Napište číslo 100 slovem

Webové stránky zdarma