Ingredience:
Postup přípravy:
1) Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a za stálého míchání rovnoměrně vsypáváme polentu. Na mírném stupni vaříme 5 minut dokud směs nezhoustne a nezačne se odlepovat od stěn hrnce.
2) Odstavíme z plotny, vmícháme máslo a sýr a poté vyklopíme na plech, který vymažeme olejem. Uhladíme a necháme alespoň 30 minut chladnout.
3) Troubu předehřejeme na 160 °C. Odpočinutou polentu nakrájíme na obdélníky a posléze pečeme hranolky v předehřáté troubě 40 - 50 minut dozlatova. Občas obrátíme.
Co je to polenta?
Polenta nebo-li kaše z kukuřičné mouky je oblíbená převážně v jižní části Evropy. Dodnes se jí říká "jídlo chudých", protože mouka je dostupná, levná a nasytí i početné rodiny.
Poletna má podobné využití jako naše bramborová kaše je však hustější a sytější. Důležité je ji dobře ochutit. K tomu se používá např. čili, olivy, kozí sýr, nebo gorgonzola.
Mouka je bohatá na sacharidy, bílkoviny, vitamíny skupiny B, které podporují správnou funkci metabolismu, nervovou a mozkovou činnost. Obsahuje vápník, draslík, železo, fosfor.
Foto: http://papajacrazyloved.blogspot.cz/2014/07/jak-se-u-nas-dela-steak-party.html