Celozrnná vánočka

Všehochuť » Recepty » Celozrnná vánočka

23.2.2016, Admin

Taky máte rádi toto lahodné pečivo? Těšíte se, že si jej jednou za čas dopřejete k čaji, ať už samotné, nebo poctivě namazané máslem? Je pro vás tento symbol vánočních svátků spojen s příjemnými pocity, které si rádi navodíte i během roku, nebo se úzkostně držíte tradice a s přihlédnutím na kalorické hodnoty necháváte tuto pochoutku pouze na čas svátků? 
V níže uvedeném receptu vám prozdradím, jak si budete moct vánočku dopřát častěji, bez zbytečných výčitek z porušení tradice, překročení kalorických hodnot a navíc bez přidaných éček, bez kterých se kupovaná vánočka neobejde. Tak tedy, pojďme s chutí do toho! :)

Ingredience:

  • 400 g pšeničné celozrnné mouky
  • 300 ml vlažného polotučného mléka 
  • půl balíčku sušeného droždí
  • 50 g rozpuštěného kokosového oleje 
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g rozinek (nebo jiného sušeného ovoce)
  • 100 g ořechů (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy:

1) Nejprve si v části mléka připravíme kvásek - do méka přidáme droždí, lžičku třtinového cukru, promícháme a necháme zhruba 20 minut kynout.

2) Mezitím si v míse smícháme mouku se zbylým cukrem, přidáme rozinky, ořechy a špetku soli. Já jsem do vánočky přidala slunečnicová semínka namísto klasických vlašských ořechů. 

3) V hrníčku si smícháme zbylé mléko s olejem, vanilkovým cukrem. Směs smícháme s kváskem a vlijeme do směsi s moukou. 

4) Přidáme vejce, zpracujeme a vzniklé těsto necháme 1 hodinu odpočinout.

5) Poté si těsto rozdělíme na části. Já pletu vánočku z osmi copů, je to jednoduchý způsob, ale zdaleka ne jediný :-) 

6) Hotovou vánočku necháme (v upleteném stavu) ještě 20 minut kynout, poté ji pomažeme bíltkem, posypeme oříšky a vložím na pečící papír do předehřáté trouby.

7) Pečeme při 200 stupních 10 minut. Poté snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme dalších 40 minut.

Moje vylepšení:

Do těsta lze přidat skořici, nebo skořicový cukr, vánočka není moc sladká, tento krok vám tak zajistí její zpestření a navíc příjemnou vůni už při pečení. 
Těsto lze vylepšit o různé druhy sušeného ovoce. Já zkusila plody goji ke kterým jsem přidala už jednou zmiňovaná slunečnicová semínka. 

A výsledek? Stál myslím za to, důkazem je snězená vánočka hned do druhého dne! :-)

Komentáře

Antispamová ochrana: Napište číslo 100 slovem

Webové stránky zdarma