Taky máte rádi toto lahodné pečivo? Těšíte se, že si jej jednou za čas dopřejete k čaji, ať už samotné, nebo poctivě namazané máslem? Je pro vás tento symbol vánočních svátků spojen s příjemnými pocity, které si rádi navodíte i během roku, nebo se úzkostně držíte tradice a s přihlédnutím na kalorické hodnoty necháváte tuto pochoutku pouze na čas svátků?
V níže uvedeném receptu vám prozdradím, jak si budete moct vánočku dopřát častěji, bez zbytečných výčitek z porušení tradice, překročení kalorických hodnot a navíc bez přidaných éček, bez kterých se kupovaná vánočka neobejde. Tak tedy, pojďme s chutí do toho! :)
Ingredience:
Postup přípravy:
1) Nejprve si v části mléka připravíme kvásek - do méka přidáme droždí, lžičku třtinového cukru, promícháme a necháme zhruba 20 minut kynout.
2) Mezitím si v míse smícháme mouku se zbylým cukrem, přidáme rozinky, ořechy a špetku soli. Já jsem do vánočky přidala slunečnicová semínka namísto klasických vlašských ořechů.
3) V hrníčku si smícháme zbylé mléko s olejem, vanilkovým cukrem. Směs smícháme s kváskem a vlijeme do směsi s moukou.
4) Přidáme vejce, zpracujeme a vzniklé těsto necháme 1 hodinu odpočinout.
5) Poté si těsto rozdělíme na části. Já pletu vánočku z osmi copů, je to jednoduchý způsob, ale zdaleka ne jediný :-)
6) Hotovou vánočku necháme (v upleteném stavu) ještě 20 minut kynout, poté ji pomažeme bíltkem, posypeme oříšky a vložím na pečící papír do předehřáté trouby.
7) Pečeme při 200 stupních 10 minut. Poté snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
Moje vylepšení:
Do těsta lze přidat skořici, nebo skořicový cukr, vánočka není moc sladká, tento krok vám tak zajistí její zpestření a navíc příjemnou vůni už při pečení.
Těsto lze vylepšit o různé druhy sušeného ovoce. Já zkusila plody goji ke kterým jsem přidala už jednou zmiňovaná slunečnicová semínka.
A výsledek? Stál myslím za to, důkazem je snězená vánočka hned do druhého dne! :-)