Je jednou ze zákledních surovin pro výrobů kosmetických výrobků. Tvoří základ průmyslových nebo po domácku vyrobených krémů, balzámů na rty či tělových mlék. Pokud vás stejně jako mě přepadla myšlenka a chuť vyrobit si oblíbený krém doma, bez zbytečné chemie a parfemace, bude vás možná zajímat, jak si bambucké máslo vybrat, aby mělo pro vaše potřeby ty správné vlastnosti a kvalitu.
Z čeho se bambucké máslo získává?
Bambucké máslo se získává z afrického stromu - ořešáku (shea tree). Strom roste v oblastí rovníkové Afriky, kde je považován za strom posvátný. V ČR se mu dostalo pojmenování "máslovník". Surovina se získává z jeho plodů, které jsou velikostí podobné švestkám. Tyto plody obsahují ořech s jedlým jádrem. Jádra se suší a poté praží, drtí, třou tak dlouho, dokud nevznikne máslu podobný tuk - bambucké máslo.
Jaký je rozdíl mezi "rafinovaným a nerafinovaným" bambuckým máslem?
Pakliže zvažujete nákup většího objemu bambuckého másla, jistě narážíte na pojem "rafinace". Velice jednoduše lze konstatovat, že jde o způsob, jakým se máslo získává z ořechů.
V případě nerafinovaného másla jde o podstatně náročnější proces, kdy se z ořechů získává máslo např. ručním, nebo strojovým lisováním. Podstatné je, že jde o metodu za studena a tzn., že takto získáné máslo nepřichází o většinu svých vitanínů a minerálních látek. Vůně takto vyrobené másla bývá dost výrazná. Má zemité aroma, které nemusí být v kosmetice na vůni příjemné. Cena nerafinovaného másla bývá vyšší, než u rafinovaného másla. Důvodem jsou příměsy, které se do rafinovaného másla přidávají. Činí se tak z důvodu zakrytí výrazné vůně a zvýšení množství. Díky příměsím výrobci používají nižší množství másla a díky tomuto procesu se tak rafinované máslo stává levnějším.
Rafinované bambucké máslo se získává použitím chemických látek. Na rozpuštění ořechů se nejčastěji používá hexan. Je to uhlovodík, který v nízké koncentraci má relativně nízkou toxicitu. Jeho vysoká koncentrace však způsobuje euforii, bolesti hlavy, nevolnost, ospalost. Díky tomuto procesu vzniká větší množství másla, než při ručním, nebo strojovém lisování. Za hlavní nevýhodu procesu pak považuji skutečnost, že dochází k velké ztrátě vitamínů a minerálů.
Video ukazující náročnost výroby
https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&gl=CO&t=398&v=V95gT6fHZHU&hl=es-419
Proč je bambucké máslo prospěšné?
Bambucké máslo je používáno už tisíce let. V západní a střední Africe získalo svou oblíbenost díky svým účinkům na pleť. Jaké jsou jeho výhody?
Překvapila vás účinnost tohoto másla? Neváhejte a pusťe se do vlastní výroby. Nenechejte se odradit, pro začátek můžete vyzkoušet jednoduché recepty, které najdete třeba na mém blogu. Dávejte přednost přírodním produktům, které jsou nerafinované. V případě, že by vás odradila jejich vůně, můžete vyzkoušet řadu esenciálních olejů díky kterým váš krém bude vonět dle vašeho přání.
Zdroj fotografie: http://cz.loccitane.com/zenske-zlato,15,2,54862,475190.htm