V tomto článku jsem si dala za cíl objasnit jednoduché principy a názvy, které budou v dalších článcích o výrobě přírodních kosmetických produktů používány. Dozvíte se o podmínkách kombinací látek a o principu emulgace, který vám dopomůže k bezchybnému postupu a uchová vaše výrobky po dlouho dobu bez mikroorganismů.
Bezvodné látky
jsou ty, které neobsahují vodu - výhodou je, že se do nich nemusí přidávat konzervanty. Bez vody lze vytvořit např. šlehaná másla, tělové oleje, balzámy nebo tuhá tělová mléka. Tyto produkty jsou ideální pro začátečníky, nebo se nemusí příliš kombinovat a tedy není co zkazit.
Ve vodě rozpustné látky
obsahují vodu, dobře se mísí a vytvářejí jednolitou kapalinu. Takto vytvořeným kosmetickým produktem může být např. květová voda - obsahuje vodu, hydroláty, rostlinné extrakty či zvlhčovaldla - glycerin a med.
V oleji rozpustné látky
jsou to látky, které se snadno mísí s oleji, jejich smícháním vzniká jednolitá olejovitá kapalina. Patří zde např. oleje, extrakty rozpuštěné v oleji, másla, estery a vosky. Příkladem může být např. šlehané máslo na jehož přípravu musíte použít pouze v oleji rozpustné látky (bambucké máslo, kokosový, konopný, esenciální olej)
Můžu smíchat olej s vodou?
Ano, i takto varianta je možná, avšak ne bez přidaného emulgátoru, který by spojil olej a vodu v jednolitou směs. Emulgátorem spojené emulze jsou např. tělová mléka nebo kondicionéry.
3 základní kroky emulgace:
1) Výběr emulgátoru: nejběžnější jsou emulgační vost NF a BTMS - snadno se s nimi pracuje
2) Teplota emulgace - suroviny se musí zahřát na správnou teplotu
3) Pořádně promíchat
Jak docílit kvality bez mikrooranismů a rychlé zkázy produktu?
Pakliže budete chtít kombinovat olej a vodu, nebudete chtít, aby se dříve či později jednotlivé směsi od sebe oddělovaly a aby váš výrobek byl plný mikroorganismů, je třeba dodržet následující postup:
1) látky rozpustné v oleji dáte do žáruvzdorné misky a zahřejete na teplotu 70°C ve vodní lázni. (Jedná se např. oleje, másla, emulgátory, ztužovače)
2) To samé provedete s látkami ve vodě rozpustnými. (Do této skupiny patří např. voda, květovaná voda, aloe vera, vilín, glycerin)
3) Do emulgované směsi vychlazené na 45-50°C přidáte vůně a esenciální oleje, konzervanty a další látky, které jsou na teplo citlivé.