Džem z květů bezinek

Všehochuť » Bylinky » Džem z květů bezinek

1.6.2016, Admin

Je začátek června, začíná období bezu, respektive bezových květů, které se vyskytují chvíli, ale v hojné míře. Vyzkoušejte další z receptů pro uchování této zázračné byliny a jejího nezaměnitelného aroma. Tentokrát si prozradíme tajemství výroby bezinkových džemů.
Tuto pochoutku můžete přidávat téměř všude - do koláčů, jogurtů nebo na pečivo. 
V receptu je uveden vanilkový lusk, pro ještě jemnější chuť. Experimentovat můžete také přidáním rebarbory, která džem udělá ještě více osvěžující. Pro zpestření je vhodný také angrešt.

Ingredience:

  • 30 větších bezinkových květů
  • 3 l studené vody
  • 5 citrónů
  • 1,5 kg želírovacího cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

1) Plně rozkvetlým květům bezu odstřihněte stonky. Květy poté vložte do většího hrnce a zalijte 3 l studené vody. Dále přidejte šťávu z citrónů.

2) Nechte macerovat alespoň 3 dny. 

3) Poté přes sítko přeceďte. Přidejte semínka z rozkrojeného vanilkového lusku. Ten dodá džemu nezaměnitelnou jemnou chuť. 

4) Přidejte želírovací cukr a přiveďte k varu. Povařte minimálně 5 minut. 

5) Plňte do horkých sterilizovaných sklenic a uložte do chladu. 

Foto zdroj: http://www.receptyonline.cz/recept--marmelada-z-kvetu-cerneho-bezu--15999.html

Komentáře

Antispamová ochrana: Napište číslo 100 slovem

Webové stránky zdarma