Je začátek června, začíná období bezu, respektive bezových květů, které se vyskytují chvíli, ale v hojné míře. Vyzkoušejte další z receptů pro uchování této zázračné byliny a jejího nezaměnitelného aroma. Tentokrát si prozradíme tajemství výroby bezinkových džemů.
Tuto pochoutku můžete přidávat téměř všude - do koláčů, jogurtů nebo na pečivo.
V receptu je uveden vanilkový lusk, pro ještě jemnější chuť. Experimentovat můžete také přidáním rebarbory, která džem udělá ještě více osvěžující. Pro zpestření je vhodný také angrešt.
Ingredience:
Postup:
1) Plně rozkvetlým květům bezu odstřihněte stonky. Květy poté vložte do většího hrnce a zalijte 3 l studené vody. Dále přidejte šťávu z citrónů.
2) Nechte macerovat alespoň 3 dny.
3) Poté přes sítko přeceďte. Přidejte semínka z rozkrojeného vanilkového lusku. Ten dodá džemu nezaměnitelnou jemnou chuť.
4) Přidejte želírovací cukr a přiveďte k varu. Povařte minimálně 5 minut.
5) Plňte do horkých sterilizovaných sklenic a uložte do chladu.
Foto zdroj: http://www.receptyonline.cz/recept--marmelada-z-kvetu-cerneho-bezu--15999.html