S blížícím se koncem května se začínají objevovat první květy černého bezu. Dnes jsem se rozhodla popsat recept na osvěžující limonádu právě z tého léčivky. Inspirujte se a mějte v záloze návod, jak tuto zázračnou bylinu zpracovat. Květy bezu působí mimo jiné skvěle při horečce - podporují pocení, jsou močopudné, zmírňují rýmu, kašel, obsahují vitamin C. Možná i díky tomu vzniklo staré přísloví, které praví: "před heřmánkem smekni, před bezem si klekni."
Co budete potřebovat?
Jak limonádu vyrobit?
1) Do 5l nádoby vložíme 15 neumytých květů černého bezu, 400 g cukru, 2 na kolečka nakrájené citrony.
2) Ingredience pořádně promíchejte, nádobu přikryjte, dejte na slunečné místo a nechte 7 - 10 dní odležet. Limonáda začne kvasit - budou se vytvářet bublinky. Promíchávejte alespoň 1 x denně.
3) Pokud nechcete čekat, přidejte do limonády špetku droždí (pouze kousek na špičku nože). Limonáda vykvasí rychleji za 3 - 4 dny.
4) Limonádu přeceďte a podávejte vychlazenou s plátkem citronu.
Zdroj foto: http://www.tastejourney.cz/2014/05/bezinkovy-sirup-zaziva-comeback-unikatni-aroma-i-chut/