A je to tady! Začala nám "bylinkářská" sezóna a jelikož jsme v naší rodině všichni velcí milovníci medu, začali jsme s výrobou medu základního - pampeliškového. Vyzkoušejte jej taky, má příjemnou vůni, jeho příprava je levná a nezabere moc času.
Suroviny:
2 ks citron
2 l voda
400 ks hlavičky květů pampelišek
2 kg cukr krystal
Postup přípravy:
1) Květy čistě opereme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou.
2) Citrony omyjeme (okrájíme), nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce s pampeliškami.
3) Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Směs necháme vylouhovat do dalšího dne.
4) Druhý den směs přecedíme přes plátno do většího hrnce.
5) Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání vaříme zhruba 2 hodiny, než se med začne táhnout.
6) Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.