Také vám období zimy už připadá dlouhé? Na vaší zahrádce není nic, co by se dalo sklidit a ihned konzumovat a s blížícím se jarem se u vás dostavuje i stále silnější pocit nedostatku vitamínů a minerálních látek? Potom by vás mohl zajímat význam a postup klíčení. V tomto článku se zaměřím na vitamínovou bombu. Je jí řeřicha setá. Ta je oblíbená hned ze 3 důvodů - díky své chuti, obsahu zdraví prospěšných látek i jednoduchému postupu výsetby.
Jelikož je pořád zima, v bytě není tolik prostoru pro rozsáhlé sázení, rozhodla jsem se vyzkoušet na prostor i živiny nenáročnou řeřichu.
Co budete na výsev potřebovat?
Na výsev postačí plastový tácek, 2 až 3 papírové ubrousky a semena řeřichy, které běžně dostanete koupit např. v květinářství, bebo v supermarketech. Semena se snažte upotřebit do uvedené doby spotřeby. Při delším skladování může řeřicha ztratit svoji klíčivost.
Ubrousky nejprve namočte, poté položte na plastový tácek a hustě vysévejte. Pro rychlé klíčení je ideální teplota okolo 21 stupňů. Řeřichu je možné sklízet už po 6 dnech klíčení, počas této doby ji nezapomeňte minimálně 2 x denně pokropit vodou.
V čem spočívá síla řeřichy?
Řeřicha je bohatá na vitamín C, beta karoten - vitamíny A, B1, B3, B6, K a omlazující vitamín E. Stejně bohatá je na obsah minerálních látek – draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód. Další významný podíl na prospěšnosti má kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina. Všechny uvedené látky nám skvěle posílí imunitu, jsou to účinné antioxidanty - zbavují naše tělo toxinů a brání degenerativním procesům v buňkách a tkáních. Léčí infekce, prospívá našemu trávení, eliminuje mikroorganismy způsobující záněty. Doporučuje se konzumovat při častých onemocněních močového měchýře, ledvin, dýchacích cest. Patří do skupiny bylin, které čistí krev.
Tip:
Lístky odstříhávejte i s části stonku a ihned použijte. Řeřichu použijte např. na chleba s máslem, do pomazánek z vajec, tvarohu, na posypání vařených brambor, do hotových polévek. Chutí vám bude rostlinka připomínat pálivou ředkvičku. Nezapomeňte, že čím je rostlinka starší, tím je pálivější.